NARIP

NASTAVA > Erasmus+ projekti > NARIP

O NARIP ERASMUS+ projektu

U okviru Erasmus+ programa Europske komisije, naša Katedra sudjeluje u izvođenju projekta NARIP - Networked Activities for Realisation of Innovative Products (2014-2017).


Projekt NARIP predlaže tri uzastopna, ali jedinstvena, nezavisna i industrijski orijentirana kolegija razvoja novih proizvoda u virtualnom okruženju; svaki će organizirati jedan od partnera u projektu u suradnji sa svima ostalima. Suradnja će uključivati predavanja posljednjih dostignuća koja će biti održana istovremeno i interaktivno za studente svih uključenih sveučilišta korištenjem profesionalne opreme za video konferencije.

Kolegij će se izvoditi kroz studentske projektne aktivnosti: studenti će raditi na zadatku razvoja novog proizvoda koji će zadati odabrani industrijski partner. Projekt je namjerno fokusiran na industrijsko-akademsku vrstu projekata kako bi se partnerima omogućilo da povežu visoko obrazovanje, istraživanje i poslovanje.

Studenti će biti organizirani u međunarodne, multidisciplinarne, virtualne timove, čime se studentskim aktivnostima daje multikulturni i prekogranični karakter. Rezultati projekta biti će prezentirani u okviru događaja vezanih za kratkoročnu mobilnost studenata.

Da bi se postigao navedeni cilj predložena su tri bitna doprinosa:

  1. najsuvremenija metodologija konstruiranja temeljena na najboljoj praksi i aktivnostima opsežnog istraživanja i razvoja;
  2. kompleksni izvor materijala za predavanja/učenje na temelju razvoja i nadogradnji metoda razvoja novih proizvoda te iskustava iz studentskih projekata; i
  3. studija primjene metoda razvoja novih proizvoda, daljnjih izazova i utjecaja. 

Kroz tri godine (2014-2017) očekuje se da će 120 studenata konstruiranja i inženjerstva, više od 12 profesora i nastavnika te 5-10 industrijskih stručnjaka i mnogih vanjskih suradnika povezati profesionalni odnosi – sveukupno 150 ljudi – za buduću suradnju u profesionalnoj, akademskoj, ali i privatnoj sferi njihovih života.

Studenti će kroz projekt steći znanja o novime metodama i tehnologijama. Rezultati projekta će poslužiti kao sveobuhvatan izvor informacija za daljnja istraživanja, razvoj i poboljšanja metodologije konstruiranja. Također se očekuje dugoročni utjecaj na znanstveni doprinos u obliku znanstvenih i stručnih radova. Svi partneri će iskoristiti projekt i njegov učinak kao uzor za buduće, nove projekte, koji uključuju ostale akademske i industrijske partnere te za stvaranje šire mreže industrijsko-akademskog partnerstva i suradnju na različitim razinama.

Koordinatori projekta za FSB su prof. dr. sc. Dorian Marjanović i prof. dr. sc. Neven Pavković.

Više informacija o projektu: narip.lecad.si