CADLab

KATEDRA > CADLab

Povijest CADLaba

Laboratorij za konstruiranje - CADLab osnovan je 1986. godine, kao mjesto primjene suvremenih računalnih dostignuća u području CAx sustava, što je ostala njegova glavna svrha i danas.


U svojim počecima, hardverska infrastruktura Laboratorija se zasnivala na četiri radne stanice SUN 4, dva računala tipa Atari i četiri osobna računala XT. Prvi voditelj laboratorija bio je mr. sc. Veljko Milošević.

1995. godine Laboratorij je opremljen dodatnim serverom SUN SPARCstation 20 i devet pripadajućih radnih stanica SUN SPARCstation 10 pogonjenih SUN Solaris operacijskim sustavom. 1998. godine Laboratorij je dobio i dvije SUN ULTRA radne stanice. 1999. u Laboratorij i pripadajuće računalne učionice uvedena je mreža osobnih računala zasnovanih na Intel hardverskoj platformi, pogonjenih MS Windows operativnim sustavima.

Sljedeći tijekom godina tehnološki razvoj, današnja softverska platforma Laboratorija izgrađena je oko nove generacije inženjerskih radnih stanica. Usporedo s razvojem u pogledu količine računalne opreme i radnih mjesta za studente, Laboratorij se tijekom godina razvijao i u broju raznovrsnih softverskih paketa za podršku konstruiranju, razvoju proizvoda, inovacijama, razvoju vlastitih aplikacija, računalnu grafiku, te uredsko poslovanje, a koji se koriste u nastavi, znanstveno-istraživačkom radu te za suradnju s gospodarstvom.

Poseban dodatak Laboratoriju je uređaj za brzu izradu prototipova (eng. Rapid Prototyping) Dimension 3D tvrtke STRATASYS.

Voditelj CADLab-a od 1991. do 1996. godine bio je prof. dr. sc. Dorian Marjanović, a od 1996. do 2016. godine prof. dr. sc. Nenad Bojčetić. Voditelj CADLab-a od 2016. godine je prof. dr. sc. Neven Pavković.